Yaklaşık iki yıldır Hendek’te bir çok bölgede etkili olan Kahverengi Kokarca böceği hem evlerde hemde bahçelerde çok fazla görülmeye başlandı. Hendek İlçe Tarım Müdürlüğü bu konu ile alakalı her hafta cuma günleri bir mahallede seminer vererek vatandaşları bilgilendirmeyi hedefliyor.
İşte Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Baş’ın yaptığı açıklamada; Kahverengi Kokarca, üreme kapasitesi çok yüksek olan bir zararlı olup; bir adet kahverengi kokarcanın bir yılda 900 adede ulaşabilecek sayıda birey oluşturma ihtimali olan bir türdür. Zararlı polifag bir zararlı olup meyve ve sebzede emgi zararı yaparak zarar oluşturmaktadır. Zararlının son yıllarda popülasyonunun aşırı artmasından dolayı çiftçilerimize zararlının tanıtılması ve mücadelesi hakkında bilgilendirmek amacıyla Hendek İlçe Tarım Müdürlüğümüzce her hafta cuma günleri cuma namazı çıkışı 1 mahallede bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır. Şu ana kadar 14 mahallede 320 çiftçimize zararlıya ilişkin bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. İlerleyen günlerde de yapılan program dahilinde Bakacak, Yeşilyurt, Hacıkışla, Türbe ve Aktefek mahalleleri başta olmak üzere bilgilendirme toplantılarına devam edilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitimlerimizde özellikle kahverengi kokarca zararlısının kışlama dönemi yaklaştığı için yapılması gereken mekanik müdahaleye ağırlık verilmektedir. 1 adet kahverengi kokarca ergini, ortalama 14-28 adet yumurtayı yaprakların alt yüzeyine bırakmaktadır. Zararlı kışlamak için izbe ortamları tercih ettiğinden siyah poşetler içerisine zararlının saklanıp kışlayabileceği eski çuvallar veya kıyafetler doldurularak poşetin ağzı açık kalacak şekilde zararlının kışladığı çatı katları, samanlıklar, ambarlar vs. gibi yerlere bu poşetlerin asılması ve kış sonuna doğru da zararlıyla dolmuş bu poşetlerin imha edilmesi (poşetin ağzını sıkıca bağlamak suretiyle zararlıları havasızlıktan ötürü öldürmek veya ağzı bağlı poşetin, poşete zarar vermeden derin bir çukura gömülmesi) gerekmektedir.
1 adet kahverengi kokarcanın ortalama 14-28 arası yumurta bıraktığı düşünüldüğünde mekanik mücadelenin kimyasal mücadeleden daha etkili olduğu ortadadır. Gördüğün yerde yok et sloganı ile yapılan bu mücadeleye top yekün destek verilmesini önem arz etmektedir.